Gde smo sad?

Povodom izlaska novog studijskog albuma Električnog Orgazma, u izdanju Mascoma, Zoza Panjković se priseća njihove diskografije, kao i ličnih momenata koji ga vezuju za srpske Stounse:)
 
el org GSS cover 1527854214

Potičem iz novobeogradskih blokova gde je odnos između sivih i zelenih zdravstvenih knjižica, bio na strani ovih prvih. To je značilo da su većinu činila deca vojnih lica. I oni i mi, imali smo slična vaspitanja, možda bi se razlikovali u proizvođaču televizora, gramofona, koje smo imali, kao i u izboru kluba, za koji smo navijali. I jedne i druge delio je samo Brankov most od "svetla velegrada".
E sad, ne znam da li su imali raniji fajront od nas, ali znam da sam ja gledao TV dok ne bi čuo "Beograde, gordi grade naš...". To je za sobom nosilo i neizbežni gubitak vida, ali zato sad pamtim, kojekakve gluposti, od kojih ne mogu da kažem da kasnije nisam imao koristi.

Ipak, imao sam i ja ograničenja, na tragu vojničke discipline, jer sam ploču mogao da kupujem, jednom mesečno. Međutim, kad nas je preplavio novi talas, a ja neuspešno pokušavao da zabodem sve petice u petom osnovne "J.B. Tito", "stege" su počele da popuštaju. Zato su "Paket aranžman", prva Azra, prvi Električni orgazam i mini LP Idola postali deo moje kolekcije za samo dva meseca. Okej, bio je tu i dupli LP "Mi volimo Zvezdu", koji je najavljivao dvomeč Kupa šampiona sa Interom.

Električni orgazam je tako stigao u moj dom, prvo preko Paket aranžmana. Gledao sam u one moćne fotke članova (sva tri) benda na beogradskim lokacijama, divio se "Električnoj Marini", kako je ponosno stajala pored tamo nekih "Vlade Idola", "Gileta Orgazma" ili "Koje Akrobate". Neću slagati ako kažem da sam bio ponosan, jer smo iz istog grada. Sa 11 godina, nisam ni razmišljao koji su sve muzički pravci uticali na njih. Od njih sam počeo da merim muzičko vreme, da bi kasnije, naravno, redefinisao te početke.
 
11 06 2018 002

Idoli su nastali i nestali, konfederacija Mladenović-Kojić, prirodno se razdvojila kao Češka i Slovačka, a konstanta zvana Orgazam, pržila je i kada je novi talas ulazio u 2.0 verziju sa sve "minismosami" Stublićem ili "dajmijedandobarlizliz" Hourom. Farbao sam školsku ogradu da bi nas oslobodili nastave, na kraju osmog razreda, kad smo zviždali "Kako bubanj kaže" i to u trenutku kada su mnogi bubanj zamenili ritam mašinom.

"Distorziju" sam čekao kao nekada "Odbranu i poslednje dane" 425-462, broj Jugotona u Nušićevoj. Nađite mi jedan bend koji na svom petom albumu ima sa obe strane sve hitove. I zamislite njihovu muku kada su koju godinu kasnije pravili "Best of". Od srednje škole smo se oprostili uz "Letim, sanjam dišem". Noseća pesma je bila himna, "Igra rokenrol cela Jugoslavija", kojoj je, ispostaviće se, nedostajala samo jedna reč, SKORO (CELA). Jer da je rokenrol igrala cela Jugoslavija, sada bi se ložili na Matićeve asistencije Džeki i Mandžukiću. U međuvremenu, počeo sam da obraćam pažnju na muzičke uticaje na Orgazam i shvatio da je "beogradsko filtriranje" njihovih uzora, stvaralo jedan novi original.

Kad čujem bilo koju pesmu Električnog orgazma, neću odmaći dalje od "Komisiona", Galerije "Sebastijan", prave Rajićeve, svih pokojnih derivata "Tri grozda", Kozare i Zvezde, pekare "Čarli", obe strane Topčiderskog brda, jedne bašte u General Ždanovoj... I znam da svako od mojih vršnjaka misli isto, bez obzira da li ima firmu u Kanzasu, leči ljude u Kataru ili pokušava da "na foru" dočeka prvi, upravo ovde.
Da se igrao po gajbama rokenrol, kao što smo mislili da jeste, Orgazam bi danas bio stadionski bend. Ne mogu da kažem da mi je mnogo žao zbog tih stadiona, jer je lepo videti ispunjene iste one sale, koje su punili tokom prethodnih decenija.

Novi album? Jedva čekam ploču, da je dodam na sve prethodne. Orgazam ima novi album, a NME koji je pisao o njima, više ne postoji. Merimo prolazno vreme, da bi videli GDE SMO SAD.

Zoran Panjković

Prev Next Page:

Prolećna izložba Strip&ploče - maj, …

povezani članci

Prolećna izložba Strip&ploče - maj, 2021

Autorka: Aleksandra Svetlik  U godini ili pre u godinama, kada su vremenske odrednice pokazale sav svoj potencijal relativnosti, silom prilika odustali smo od tradicionalnih prolećnih druženja s pločama, pločarima i specijalnim...

Opširnije...

Paralelne vizije u bašti KC Grada

povezani članci

Paralelne vizije u bašti KC Grada

  Festival muzičkog filma na otvorenom, u omiljenoj bašti - KC Grada, na besplatnim projekcijama, donosi pred našu publiku nekoliko omiljenih naslova - igrani, dokumemtarni, kratki film, s prethodnih izdanja Paralelnih...

Opširnije...

Strip&ploče - zanimacija i izolacija

povezani članci

Strip&ploče - zanimacija i izolacija

Tradicionalna Paralelova fb konkurs-radionica otvorena je za učešće i prijem radova, za sve zainteresovane, amatere i profesionalce, do 31. maja   Autor: Uroš Begović   On-line radionica čiji je cilj afirmisanje ljubavi prema...

Opširnije...

PARALELova lista 2019.

povezani članci

PARALELova lista 2019.

Šta smo sve slušali između dva Božića? Nema povlačenja... mogao bi da bude slogan u muzičkoj industriji u 2019. godini u kojoj su se neki bendovi vratili na velika vrata, neki...

Opširnije...

40 godina albuma London Calling - Clash …

povezani članci

40 godina albuma London Calling - Clash dan na Paralelnim Vizijama

  Četvrto izdanje Festivala muzičkog filma završavamo programom koji je posvećen obeležavanju 40 godina kultnog albuma London Calling. Od 18.30 časova na programu je dokumentarac Nika Hola "Džo Stramer u bekstvu", dok...

Opširnije...

Tribina: Gde su se otkotrljali rok magaz…

povezani članci

Tribina: Gde su se otkotrljali rok magazini?

  Subota, 2. novembar, od 17 časova  Art bioskop Kolarac - Kolarčeva zadužbina Slobodan ulaz   Učestvuju: Moma Rajin, muzički kritičar i urednik (Džuboks, Ritam) Brajan Rašić, fotograf (Rolling Stoun, NME...) Petar Luković, kolumnista, novinar, rok kritičar i...

Opširnije...

Facebook

fb radionica 2015 web

Kontakt

PARALEL

Beogradski

Festival

Subkulture

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.