Paralelni vodič kroz Madrid

08 07 2019 001
 
Pored koncerta indie rock sastava Tulsa, 2015, u okviru 4. Paralela /u saradnji sa Institutom Servantes/ nismo imali neki veći uvid u španski subkulturni život, srećom ovog leta to se promenilo
 
08 07 2019 002
 
Iako veliki gradovi pružaju velike mogućnosti, navikli smo da alternativna kultura ipak bolje cveta u nešto manjim urbanim sredinama. Upravo tako je bilo i na primeru Španije, barem iz našeg ugla, pre nekih 15-ak godina od kad sežu naša prva kulturno-turistička sećanja na ovaj predeo.
 
08 07 2019 005Retiro
 
Madrid, elegantan i strog, s motivima razjarenog bika na svakom koraku, dok je Barselona bila kreativna, puna došljaka, uličnih umetnika i muzičara. Međutim, nešto se tu izgleda promenilo i kako god Iberijsko poluostrvo, ako ne i šire, dobilo je svoj "London" i to nešto šlifovanijeg dizajna, kao što se uostalom od Almodovarove i Gaudijeve domovine i očekuje.
Ukoliko vas pored onih glavnih kulturno-umetničkih tekovina Prado, Thyssen, Plaza Mayor + Fnac, Corte Ingles i slično:) interesuju i alternativnija mesta, obilazak subkulturnog Madrida slobodno možete početi od 'cvetnog' trga Tirso Molina (Plaza Tirso de Molina) i to skoro pa na bilo koju stranu odatle. 
 
Trg Tirso MolinaTrg Tirso Molina
 
Prvo što nama, koje ovde decenijama ubeđuju da je kultura neisplativa i suvišna, upada u oči u ovom gradu je neverovatan broj aktivnih bioskopa i pozorišta (brojem, čak 132 teatra), a zatim i neretka slika redova za karte ispred istih. Da ne idealizujemo previše, pomenućemo da se upravo u epicentru tih kulturnih punktova nalazi i neka vrsta narodne kuhinje, ispred koje takođe zna da bude podugačak red. Mada, i to je donekle lep prizor, jer pokazuje da se ne stide svojih siromašnih sugrađana.
 
Beskućnici ispred kuće kultureBeskućnici ispred kuće kulture
 
Ako šetate danju svakako se od Moline spustite u Lavapies, poslednju centralnu madridsku četvrt koja i dalje drži nešto nižu cenu rente, klope i pića. Nastao kao pravi šljakerski kraj, Lavapies je decenijama bio prepušten imigrantima, koji su ipak uspeli da ga hipsterizuju dovoljno da u njega vremenom privuku umetnike, mlade fensi IT stručnjake s porodicama i turiste.
 
LavapiesLavapies
 
Zbog svega toga, ni ovaj kraj nije više toliko jeftin za stanovanje, ali za klopu i piće, pre svega zahvaljujući indijskim i afričkim restoranima, svakako jeste.
Pored ića i pića, u Lavapies se ide i u obilazak sve više novih galerija, antikvarnica, a zatim tu je i masovni nedeljni Rastro market, koji rutinski okupi i po nekoliko hiljada ljudi, a sve se završi do 15 časova, jer takvi su Španci, znaju kad je dosta. 
 
Rastro marketRastro market
 
U ovom živopisnom kraju pored svakojih zanimljivosti naišli smo i na radnju odeće i muzike koja podržava reggae i pacifičnu skinhead kulturu 70-ih, pravi mini 2Tone ska hram. To i ne bi bio toliko zanimljiv podatak da vlasnik Sweet&Dandy nije, čitaj - zaluđenik - Srbijom, Balkanom i srpskom muzikom i filmovima iz 80-ih, a da to ne bude sve, na grudima ima istetoviran naziv jednog našeg fudbalskog kluba. Od muzike posebno voli Max & Intro i Via Talas, iako su mu poznanici Srbi rekli da "to nije muzika za muškarce, a posebno ne za navijače", haha, šta reći.
 
Sweet&DandySweet & Dandy
 
Uveče je u ovom kraju, posebno u delu oko same metro stanice Lavapies potpuno nemoguće naći slobodan sto na ulici, iako barova ima puno, a osim običnog ispijanja pića se zapravo ništa drugo posebno tu ne dešava, ali biće da je to magija ovog kraja.  
 
Ipak, pored hvalospeva o Lavapiesu dodajemo ovde i da se kroz taj kraj ipak šeta oprezno, mobilni se ne drži u ruci, a torba se pak drži tik uz sebe. Ponekad se može se desiti i da čitavim ulicama ne sretnete belca, a vidite ceo folklor Afrike i Azije i dobijete ponude razne robe, ipak ovde po pravilu nema nasilja, ali su zato krađe redovna pojava.
 
08 07 2019 010Latina
 
I pre nego što se iz Lavapiesa možda uputite u Latinu, šarmantan kraj, pun kafea i restorančića, blizu samog epicentra grada, a još uvek miran i nekomercijalizovan, preporučujemo da pre toga još obiđete i ulične murale, kao i 'oteti' alternativni kulturni centar La Tabacalera, a zatim i nama omiljeni bioskop Sala Equis.
 
 Sala Equis i Tabalcalera Tabalcalera i Sala Equis
 
A s druge strane Sol-a (Plaza del Sol), na brdu, iznad "madridske Knez Mihailove" smeštena je Malasanja (La Malasana), najpopularniji stambeni kraj španske prestonice, koji je ceo u vintidž fazonu. Radnje polovne i dizajnerske odeće, iz kojih se čuje najbolja muzika, boemske knjižare, prodavnice ploča, vegeterijanski obroci, kafei, feminističke udruge, trgići, parkići, ulični marketi... i komšluk besan što omladina cirka napolju do sitnih jutarnjih sati. 
 
08 07 2019 015Trg Sol & Malasaña
 
Malasanja je ukratko jedan presladak kraj, a valja dodati da je ovde smeštena i većina aktivnih r'n'r noćnih klubova, dakle ne smete je zaobići. Radi lakšeg snalaženja, ukoliko se držite rute oko ulice Santa Ana, nećete pogrešiti.
 
MalasañaMalasaña
 
Ali pošto je Madrid veliki grad, još nije kraj. 
Iz Malasanje se lakim korakom stiže do Ćueke (La Chueca), kraja koji je 'preuzela' gej zajednica i kako to već biva uredila ga do savršenstva. Šta god vam padne na pamet - ima i radi do sitnih sati i sve je lepo skockano. Stare zgrade su obnovljene, čiste i održavane, s parketom umesto betona u ulazu (eh, da samo vide naše "historical" stambene jedinice).
Takođe, ovde možete videti i dosta  "almodovarovskih scena" na ulicama i po restoranima, jer Ćueka je ponosna na svoju različitost.
 
Artezov mural u ĆuekiArtezov mural u Ćueki
 
Naravno, koliko god želeli da u svakom ćošku uočimo deo stvarnosti koji nam prija, vidljivo je da se rok, čija je tradicija u Madridu bila neverovatno jaka posebno tokom 70-ih godina i alternativna kultura uopšte, dobrano povlače pred MTV i srodnim tvorevinama udruženim s megalomanskim lancima jeftine odeće, koji se međusobno forsiraju.
 
08 07 2019 004
 
Srećom pored sve ove što globale što alternative, Španci se i dalje ne stide svoje tradicionalne kulture, te na sve strane nekako opstaju i mali bifei spektakularnih narodskih naziva poput "Kod bake", "Sestričina"... (La Abuela, La Nieta), iz kojih tu i tamo promiču i likovi nalik Torenteu i ekipi❤
 
08 07 2019 003
 
Nastaviće se, nadamo se:)
 
Foto i tekst: Paralel
 
Prev Next Page:

Record Store Day u Čumiću / subota, 22. …

povezani članci

Record Store Day u Čumiću / subota, 22. april

  I ove godine, treće subote u aprilu, širom sveta biće obeležen Record Store Day, praznik malih, nezavisnih prodavnica ploča. Zahvaljujući izdavačkoj kući Mascom Records i prodavnici Mascom Store, u Beogradu se...

Opširnije...

Tribina o pločama i izdavaštvu

povezani članci

Tribina o pločama i izdavaštvu

  U okviru pratećeg programa 6. Festivala muzičkog filma, u petak, 18. novembra, od 18 časova, razgovaraće se o pločama, izdavaštvu, prodavnicama vinila i šire muzičkoj sceni kod nas.  Povod za ovu...

Opširnije...

Preuzmite program festivala

povezani članci

Preuzmite program festivala

Preuzmite program festivala 6. Festival muzičkog filma počinje u četvrtak, 17. novembra, od 19 časova, u velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke, projekcijom najnovijeg dokumentarca o Leonardu Koenu Aleluja. Prva četiri dana program se...

Opširnije...

O filmovima - 6. Festival muzičkog filma

povezani članci

O filmovima - 6. Festival muzičkog filma

....... {module [800]} Pogledajte raspored filmova po danima>>>

Opširnije...

Program 6. Paralelnih vizija po danima

povezani članci

Program 6. Paralelnih vizija po danima

  Jugoslovenska Kinoteka 17-20. novembar Četvrtak 17.11. 19č Aleluja! Leonard Koen - Jedno putovanje, jedna pesma /Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song/ dokumentarni, istorijat poznate pesme i vanvremenog umetnika; 2021, SAD, 118 minuta 21č...

Opširnije...

6. Festival muzičkog filma / 17-23. nove…

povezani članci

6. Festival muzičkog filma / 17-23. novembar

  Šesto izdanje Festivala muzičkog filma - Paralelnih vizija, odvijaće se od četvrtka, 17, do nedelje, 20. novembra, u velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, a zatim od ponedeljka...

Opširnije...

Facebook

fb radionica 2015 web

Kontakt

PARALEL

Beogradski

Festival

Subkulture

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.