Očekujte slatko i bezobrazno, kosmičko i melanholično

Krista Bel (Chrysta Bell), muzičarka, glumica, model i muza kultnog reditelja Dejvida Linča (David Lynch), pred svoj prvi beogradski nastup (30.11, KC Grad), u okviru muzičkog dela Paralel festivala, govori o: saradnji s genijalnim rediteljem, muzičkim uticajima, svom drugom poslu u vezi sa privatnim ekološkim grobljem i odgovara na milenijumsko pitanje - Tesla ili Edison...

13 11 2017 1

Toliko glumaca priželjkuje saradnju s čuvenim rediteljem Dejvidom Linčom, a Vi ste, kao primarno muzičarka, prosto ušetali u čudesni svet Twin Peaks-a, i to kao intrigantna i pametna FBI agentica Temi Preston (Tammy Preston). Kako je došlo do te saradnje?

Nakon 17 godina poznanstva i saradnje (na albumima), Linč je imao dosta jasnu ideju šta može da očekuje od mene kao profesionalne muzičarke i izvođača. Iako nikada pre nisam glumila u TV seriji, on je intuitivno znao da bih ja bila pravi izbor za tu ulogu, kao i da ću se tome posvetiti svim svojim snagama i uraditi to najbolje što mogu. Poznaje moj karakter. Na kraju, sve je to doprinelo da mi poveri ulogu.

Mislim da ste pored Dejvida Bouvija (David Bowie) i Krisa Ajzaka (Chris Isaak) jedina muzičarka koja se pojavljuje u Twin Peaks serijalu. Da li je to predstavljalo veliku odgovornost i možemo li da očekujemo nove epizode?

Iako to nije puno poznato, Migel Ferer (Miguel Ferrer, tumačio je ulogu FBI agenta Alberta) je počeo svoju karijeru kao bubnjar, a i Dejvid Linč je i sam kompozitor. Čini mi se da ima "nečega" u vezi s muzičarima koji pripadaju odredu Plave ruže (Blue Rose Task Force), ali ne znam da li je to Dejvid uradio smišljeno ili je prosto tako slučajno ispalo. On se inače veoma vodi svojom intuicijom. Sigurno da sam s velikom odgovornošću pristupila radu na seriji, ali opet nisam želela ni da budem suviše ozbiljna! Što se tiče mogućeg nastavka serijala, zaista nemam nikakav nagoveštaj da li će biti novih epizoda, a svakako da se nadam da hoće!

13 11 2017 ferer

Linč muzici pridaje neverovatan značaj, koliko je upravo muzika doprinela činjenici da je Twin Peaks vrhunsko remek delo?

Mislim da muzika tu igra veliku ulogu, ali ne bih rekla veću, od ostalih aspekata tog briljantnog dela. Jednostavno se sve zajedno divno slaže. Svi delovi harmonično funkcionišu stvarajući nešto savršeno haotično.

Odrasli ste u Teksasu i počeli veoma rano da se bavite muzikom, kako to da se u međuvremenu niste preselili u Holivud ili Njujork, kao centre šou-biznisa, već ste ostali "kod kuće"?

Teksas je oduvek bio kuća i moja polazna osnova, jer su tamo moja porodica, a i moj bend. Takođe, tamo vodim i svoj drugi posao. Ipak, više od 10 godina sam provela i u Kaliforniji, uključujući Los Anđeles, San Francisko i Oukland, gde trenutno živim. Njujork me nikada nije privlačio kao mesto za život, iako sam ga do sada posetila bar 30 puta, što zbog posla, a što zbog sebe lično.

13 11 2017 2
U svojoj muzici i nastupima vešto koristite senzualnost i erotiku, ali ipak ni u jednom trenutku one ne dominaraju nad muzikom. Ko su vaši ženski uzori u poslu kojim se bavite?

Moji istinski vrhunski uzori, ali svakako ne i jedini su: Nina Simone, Julie London, Annie Lennox, Cate Blanchett, Janelle Monae, Issa Rae...


Vaši prethodni albumi rađeni u saradnji s Linčom, opisani su kao "dreamy pop" (sanjivi pop), dok najnoviji, We Dissolve, donosi širi spektar zvuka i uticaja. Šta je ono što biste voleli u budućnosti da se dešava u vašoj muzici i karijeri?

Želela bih da imam karijeru širokog muzičkog spektra, koji uključuje puno uticaja, ali zadržava postojeću esenciju kao sidro. Moja nova ploča We Dissolve, sadrži i uticaje džeza, bluza, čak gotik Motown momente. Zvuk je sada možda "spušten na zemlju" u odnosu na ono što sam radila s Dejvidom (na prethodna dva albuma), više je majka zemlja nego otac kosmos, ali uvek je sanjiv (dreamy).
S obzirom na to da sam kao mlada muzičarka bila pod uticajem P.J. Harvey, bila sam jako srećna što ću We Dissolve raditi s njenim dugogodišnjim saradnikom i producentom Džonom Perišom (John Parish). On je pomogao da se sačuva srce materijala i da se izrazi dubina i čistoća poruke.
Volim različite žanrove, mislim da je dobro za umetnika da eksperimentiše s različitim pravcima, sve dok ima jasnu nameru i viziju.

13 11 2017 3
Činjenica da uspevate da vodite i (ekološko) privatno groblje je zaista fascinantna, pri tom u varijanti vašeg odnosa prema kraju života, nema ničeg morbidnog. Ipak, kako ste rešili da se svakodnevno suočavate s nečim od čega većina ljudi beži ceo svoj život?

Taj pogled na stvari me u početku dosta zbunio i zatekao nespremnu, ali sam ga nakon nekog vremena potpuno prihvatila. Nasledila sam prirodno groblje, koje se zove "Countryside Memorial Park" i nalazi se u Teksasu. Nasledila sam ga od oca koji je oduvek bio popriličan ekscentrik i preduzetnik.
Posedovanje groblja je temu smrti veoma približilo mojoj svakodnevnoj stvarnosti. Takođe je i istaklo značaj prirodnih ciklusa, jer na našem groblju mi ne smeštamo tela ni u kakve čvrste materijale, niti dozvoljavamo ikakve sanduke koji nisu 100% biorazgradivi, što je veoma različito od savremenog načina sahranjivanja. Telo se jednostavno vrati zemlji, na najprirodniji mogući način. I sama pomisao na to već donosi mir, olakšanje i utehu, koji menjaju taj pristup smrti koji uglavnom dominira našom zapadnom kulturom. Istovremeno, spoznala sam radost i ispunjenje koje donosi pokretanje teme obreda kraja života, ali posmatrano s jednog daleko mirnijeg mesta. Jednostavno, možete biti drvo! Ova ideja objašnjava ljudima da smrt može biti posmatrana kao transformacija, radije nego kao sam kraj.

13 11 2017 4


Pošto u Beograd dolazite prvi put, šta mogu da očekuju vaši fanovi 30. novembra, u KC Gradu?

Moj nastup je pun spektar. Slatko i bezobrazno. Svetlo i tama. Prefinjeno i sirovo. Kosmičko i melanholično.

I poslednje pitanje je vrlo krako: Edison ili Tesla.

Tesla.

Za Paralel / Valentina Macura 

Prev Next Page:

Record Store Day u Čumiću / subota, 22. …

povezani članci

Record Store Day u Čumiću / subota, 22. april

  I ove godine, treće subote u aprilu, širom sveta biće obeležen Record Store Day, praznik malih, nezavisnih prodavnica ploča. Zahvaljujući izdavačkoj kući Mascom Records i prodavnici Mascom Store, u Beogradu se...

Opširnije...

Tribina o pločama i izdavaštvu

povezani članci

Tribina o pločama i izdavaštvu

  U okviru pratećeg programa 6. Festivala muzičkog filma, u petak, 18. novembra, od 18 časova, razgovaraće se o pločama, izdavaštvu, prodavnicama vinila i šire muzičkoj sceni kod nas.  Povod za ovu...

Opširnije...

Preuzmite program festivala

povezani članci

Preuzmite program festivala

Preuzmite program festivala 6. Festival muzičkog filma počinje u četvrtak, 17. novembra, od 19 časova, u velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke, projekcijom najnovijeg dokumentarca o Leonardu Koenu Aleluja. Prva četiri dana program se...

Opširnije...

O filmovima - 6. Festival muzičkog filma

povezani članci

O filmovima - 6. Festival muzičkog filma

....... {module [800]} Pogledajte raspored filmova po danima>>>

Opširnije...

Program 6. Paralelnih vizija po danima

povezani članci

Program 6. Paralelnih vizija po danima

  Jugoslovenska Kinoteka 17-20. novembar Četvrtak 17.11. 19č Aleluja! Leonard Koen - Jedno putovanje, jedna pesma /Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song/ dokumentarni, istorijat poznate pesme i vanvremenog umetnika; 2021, SAD, 118 minuta 21č...

Opširnije...

6. Festival muzičkog filma / 17-23. nove…

povezani članci

6. Festival muzičkog filma / 17-23. novembar

  Šesto izdanje Festivala muzičkog filma - Paralelnih vizija, odvijaće se od četvrtka, 17, do nedelje, 20. novembra, u velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, a zatim od ponedeljka...

Opširnije...

Facebook

fb radionica 2015 web

Kontakt

PARALEL

Beogradski

Festival

Subkulture

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.